• Schatgraven in de sterren

  Misschien heb je niets met sterren. Met metaforen. Ben je meer van het praktische, de logica. Of kies je juist voor het intuïtieve.

  Wie je ook bent en hoe je ook naar jezelf, de wereld om je heen en de toekomst kijkt, wat we gemeen hebben, is ons droomplafond.

  Herken je droomplafond

  Het droomplafond is de fictieve grens tussen wat we kennen en wat we kunnen. Tussen wat we dromen en wat we doen. Veelal onbewust laten we ons leiden door diep ingesleten denkwijzen als ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’. Daarmee houden we ons droomplafond laag en gesloten.

  Straten maken op zee, bellenblazen voor volwassenen en afwassen in bad. Dat vinden we meestal niet normaal. Net iets minder gek, maar ook niet helemaal normaal, vinden we zaken als staand of buiten vergaderen, af en toe kort even slapen op kantoor (powernap) of, de directie, per jaar, laten rouleren op voordracht van de medewerkers.

  We schermen dit soort rariteiten het liefst af door onze dromen enigszins te begrenzen. Experimenteren mag, af en toe een beetje anders doen ook, alleen niet voorbij het droomplafond.

  Doorbreek je droomplafond

  Veel mensen die iets ingrijpends meemaken in hun leven nemen zich voor dat ze zich voortaan meer ruimte zullen gunnen om te leven van ‘binnenuit’. Ze besluiten, vaak zonder het woord te kennen, hun droomplafond te doorbreken.

  Tegelijkertijd zie je veel mensen na verloop van tijd dat plafond toch herstellen. Soms is dit een bewuste keuze, veel vaker gebeurt het sluipenderwijs. Oude patronen zijn sterk en ook de sociale context doet een duit in dit zakje. Kennelijk voelt het vaak veiliger om toch bij het grote gemiddelde in de buurt te blijven. Ook als het je eigenlijk niet (meer) past, blijkt een nieuw droomplafond zo gezet.

  Schep ruimte voor nieuwe mogelijkheden

  Een huis zonder droomplafond helpt bij het schatgraven in de sterren. Want gek genoeg, of je het nu poëtisch, logisch of intuïtief benaderd, ergens dromen we daar allemaal wel eens van. Je kunt het daarbij laten. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen dromen te realiseren.

  Stel jezelf eens een maand lang iedere dag deze vraag: ‘Wie zou ik zijn als ik mezelf zou toestaan volledig vrij mezelf te zijn en zakelijk en privé vorm te geven aan al mijn dromen?’

  Stel elkaar eens een maand lang iedere dag deze vraag: ‘Wie zouden wij zijn als wij onszelf zouden toestaan volledig vrij onszelf te zijn en zakelijk en privé vorm te geven aan al onze dromen?’